Anticonceptie

Als je net bent bevallen denk je vaak niet aan anticonceptie. Ten eerste heb je er al lang niet aan hoeven denken en daarnaast staat je hoeft in de eerste tijd niet naar intimiteit.
Toch is het heel belangrijk om er bij stil te staan. Je kunt een aantal weken na de bevalling al weer een eisprong hebben en ben je dus weer vruchtbaar. Je hebt eerst een eisprong en 2 weken na de eisprong is de menstruatie. Het moment van die eerste eisprong is na de bevalling dan ook niet te voorspellen en kun je dus zelfs voor de eerste menstruatie weer zwanger raken.

Dit is de reden dat wij tijdens de kraamweek anticonceptie met jullie zullen bespreken.

Borstvoeding

Als je borstvoeding geeft, wordt de eisprong vaak uitgesteld maar borstvoeding beschermd je niet tegen een zwangerschap.
Je kunt tijdens het geven van borstvoeding niet alle methoden van anticonceptie gebruiken omdat sommige methoden de productie van borstvoeding laat afnemen.

Methoden die je kunt gebruiken tijdens borstvoeding:
– Cerazette (ook wel minipil genoemd).
– Spiraal, zowel koperspiraal als Mirena zijn mogelijk vanaf 10-12 weken.
– Implanon (ook wel anticonceptie staafje genoemd).
– Condooms.

Flesvoeding

Als je flesvoeding geeft komt je menstruatie vaak 6-8 weken na de bevalling weer terug. Twee weken hiervoor kan er een eisprong zijn geweest dus ook voor de eerste menstruatie kun je weer zwanger raken.
Indien je flesvoeding geeft kun je alle vormen van anticonceptie gebruiken.

Meer informatie rondom anticonceptie kun je vinden op de website anticonceptie.nl

De verloskundige kan alle vormen van anticonceptie voorschrijven. Wij plaatsen zelf ook spiralen vanaf 10 weken na de bevalling.