Wat te regelen?

Kraamzorg

Om na de bevalling kraamzorg te krijgen, moet je je op tijd (liefst voor de 14e week van je zwangerschap) aanmelden bij een kraamcentrum. Het is verstandig om hiervoor eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar. In sommige gevallen zal de zorgverzekeraar je namelijk inschrijven bij een kraamcentrum. Je mag dan meestal wel uit een rijtje kiezen waar je verzekering een contract mee heeft. In andere gevallen mag je je zelf inschrijven bij het kraamcentrum naar keuze.

Het desbetreffende kraamcentrum zal tijdens je zwangerschap een intakegesprek met je houden. Ze nemen dan onder andere een indicatieprotocol met je door. Aan de hand van een vragenlijst wordt bepaald hoeveel uren de kraamverzorgster bij je komt. Ze kijken onder andere naar je gezinssituatie en eventuele medische omstandigheden. Als blijkt dat er na de bevalling meer uren zorg nodig zijn, dan wordt in onderling overleg extra zorg aangevraagd bij de zorgverzekeraar. Het verloop van de zwangerschap, de uitkomst van de bevalling, borstvoeding die wel of niet goed gaat, hebben allemaal invloed op het aantal uren kraamzorg dat je krijgt.

Erkenning en gezag

Als jullie niet getrouwd zijn krijgt de vader niet automatisch het vaderschap toegekend. Om dit te regelen dienen jullie in de zwangerschap samen naar de gemeente te gaan om erkenning vast te leggen. Je kunt dan ook de achternaam van de baby kiezen. De juridische band die met erkenning is ontstaan verplicht je als vader om je kind te onderhouden.

Met erkenning is het ouderlijk gezag van de vader nog niet geregeld. Dit betekent dat je geen rechtshandelingen mag verrichten in naam van je kind zoals het zetten van een handtekening. Om dit te regelen dien je ouderlijk gezag aan te vragen bij de rechtbank.

Babyuitzet

Hier tref je een lijst aan van artikelen die je minimaal nodig hebt voor je babyuitzet. Koop niet te veel pakjes, vaak krijg je zoveel tijdens de kraamdagen dat de baby alles maar enkele keren kan dragen.

Kraampakket

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap een kraampakket aan te schaffen. In het kraampakket zitten benodigdheden voor tijdens de bevalling en het kraambed. Afhankelijk van je verzekering krijg je dit kraampakket van de zorgverzekeraar. Kijk hiervoor je polis even na. Mocht dit niet het geval zijn kan je een compleet kraampakket kopen bij de drogist of apotheek.

Zwangerschapsverlof

Je hebt in Nederland recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Als je zwangerschap zonder problemen verloopt, kun je vanaf 6 weken voor je uitgerekende datum je verlof laten ingaan. Uiterlijk vier weken voor de uitgerekende datum moet je stoppen met werken. Na de bevalling duurt het verlof altijd minstens tien weken, dus ook als je later bevalt. Je werkgever heeft voor de aanvraag van je verlof een zwangerschapsverklaring nodig die wij kunnen verstrekken.

Voor overige informatie, rechten en plichten omtrent je zwangerschapsverlof kan je kijken op de site van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: www.szw.nl. Ook als partner heb je recht op verlof om bij de bevalling te zijn. Bovendien heb je recht op kort verlof voor de tijd die nodig is om geboorteaangifte te kunnen doen bij de Burgerlijke Stand. Kijk hiervoor bij de verlofwijzer op www.szw.nl (zie ‘calamiteitenverlof’) of vraag naar de regels die door je werkgever worden gehanteerd.

Kinderopvang

Als je na je zwangerschapsverlof weer wilt gaan werken, is het belangrijk dat je goede kinderopvang hebt geregeld. Kinderopvang is er in vele soorten en maten: het kinderdagverblijf, een vaste oppas of gastouderopvang. Kies zelf welke vorm het beste bij je gezinssituatie past en wacht niet te lang met het regelen van de opvang, aangezien er vaak een wachtlijst is. Zie voor meer informatie: www.kinderopvang.net.