Voeding en leefwijze

Voedingsadvies

Er wordt vaak gezegd dat je als je zwanger bent moet eten voor twee. Dit is niet nodig. Het is wel belangrijk dat je iedere dag gezond en gevarieerd eet.
Daarnaast zijn er een aantal dingen die je in de zwangerschap beter kan vermijden in verband met een verhoogde kans op een infectie.

-rauw vlees; dus geen filet americain, carpaccio, salami, cervelaat en je biefstuk goed doorbakken. Hiernaast is het belangrijk dat je je groente goed wast voordat je ze rauw eet. Op deze manier beperk je het risico op een Toxoplasmose-infectie.
-producten die gemaakt zijn van rauwe melk. Drink dus alleen gepasteuriseerde melk en let bij het kopen of eten van kazen hierop. Indien er ‘au lait cru’ op vermeld staat moet je het laten staan. Dit om een Listeria-infectie te voorkomen. Deze bacterie kan ook voorkomen in vacuümverpakte vis. Als je de vis goed verhit of verse vis koopt bij de visboer is het risico beperkter.
-teveel vitamine A. Dit kan zorgen voor aangeboren afwijkingen bij je baby. Gebruik in de zwangerschap dan ook niet teveel leverproducten als paté, smeerleverworst e.d.
Als je twijfelt aan een product kun je het beste kijken op de site van het voedingscentrum.

Vitaminen

Als je gezond en gevarieerd eet is het niet nodig om in de zwangerschap gebruik te maken van voedingssupplementen. Indien je door welke reden dan ook niet gezond of gevarieerd eet raden we je aan om wel gebruik te maken van voedingssupplementen. Het is dan belangrijk om alleen een zwangerschapsvitamine te gebruiken aangezien hiervan alle vitaminen de juiste hoeveelheden in zitten

Er zijn echter twee vitaminen in de zwangerschap die je niet of niet altijd voldoende binnen krijgt bij een normaal en gezond voedingspatroon:
– foliumzuur; uit onderzoek blijkt dat het gebruik van foliumzuur voor en tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap de kans op een neurale buisdefect (o.a. open ruggetje) verlaagt. Foliumzuur kun je zelf bij de drogist of apotheek kopen.
– Omega-3-vetzuren; deze zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling van het kindje. Ze komen voor in (vette) vis. Het advies is om iedere week 2 keer vis te eten. Indien je geen vis eet kun je viscapsules kopen om ervoor te zorgen dat je toch voldoende binnen krijgt.

Kattenbak en tuinieren

In kattenuitwerpselen kan toxoplasmose voorkomen. Tijdens de zwangerschap dient de kattenbak dan ook door iemand anders of met handschoenen verschoond te worden. Aangezien katten buiten in de tuin vaak hun behoefte doen raden we je aan om bij het werken in de tuin altijd handschoenen te dragen om de kans op besmetting te verkleinen.

Leefwijze

Roken

Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je ongeboren kind. De schadelijke producten van roken passeren de placenta en kunnen zorgen voor: een lager geboorte gewicht, een slechtere conditie, van de baby, verhoogde kans op vroeggeboorte en het loslaten van de placenta.
Na de geboorte is de kans op wiegendood, problemen met de borstvoeding en luchtweginfecties. Ook al rook je zelf niet, door meeroken komen dezelfde schadelijke stoffen in je lichaam en bij je kind.
Het beste is om te stoppen met roken voor de zwangerschap maar in ieder geval aan het begin van de zwangerschap en vraag anderen om buiten te roken. Als het stoppen met roken lastig voor je is, vraag dan hulp hierbij.

Alcohol

Als je tijdens je zwangerschap alcohol drinkt komt dit via de placenta bij je baby waardoor het promillage net zo hoog is als bij jou. De ontwikkeling van de lever is nog niet voltooid waardoor deze de alcohol niet kan afbreken. Het komt in het vruchtwater waarna de baby het weer inslikt. Alcoholgebruik in de zwangerschap verhoogt de kans op een , een doodgeboren kind en vroeggeboorte. Hiernaast kan het blijvende hersenschade aanrichten bij je baby als slaapproblemen, hyperactiviteit, leerstoornissen, lichamelijke en verstandelijke handicap. Er is geen veilige hoeveelheid alcohol voor de zwangerschap, het advies is daarom om in de zwangerschap absoluut geen alcohol te gebruiken.

Drugs

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap kan de groei en ontwikkeling van je baby ernstig verstoren. Het vergroot de kans op een lichamelijke en verstandelijke handicap, loslating van de placenta, groeivertraging, vroeggeboorte en leerachterstand. Als je voor of in de zwangerschap drugs hebt gebruikt vragen we je dit aan ons te melden. We kunnen dan nagaan of er vervolgonderzoek nodig is.

Medicijnen

De eerste 12 weken van je zwangerschap worden alle organen aangelegd. De placenta beschermt je baby tegen schadelijke effecten van medicijnen maar verschillende medicijnen passeren de placenta wel. Het gebruik van verschillende medicijnen in de zwangerschap kan de ontwikkeling van je baby verstoren en zorgen voor aangeboren afwijkingen. Meld altijd aan je huisarts en de apotheek dat je zwanger bent en aan de verloskundige welke medicijnen je gebruikt. Zij en wij kunnen je vertellen of je bepaalde medicijnen veilig kunt gebruiken.