Voeding van de baby

In de zwangerschap of misschien daarvoor al denk je na over de voeding voor je baby. Je kunt kiezen voor borstvoeding of flesvoeding. Het is je eigen keuze, maar wij vinden het van belang dat je goed geïnformeerd bent over beide opties.

Borstvoeding is de meest geschikte voeding voor een baby, zeker als er allergieën in de familie voorkomen. Indien er medische redenen of persoonlijke redenen zijn om geen borstvoeding te geven of als het niet lukt is flesvoeding een goed alternatief.

Borstvoeding

Om de borstvoeding goed op gang te brengen en te houden is goede begeleiding heel belangrijk. De eerste stap is dat je baby binnen twee uur na de geboorte aangelegd wordt. Het is vooral de eerste dagen heel belangrijk dat je baby ongeveer elke drie uur aangelegd wordt, omdat daardoor de melkproductie op gang komt. Het is niet nodig om direct een kolf te kopen of te huren omdat dat afhangt van het verloop van de borstvoeding. Als je voor lange tijd borstvoeding wilt gaan geven is het handig om een kolf te hebben, zodat je een voorraad kunt kolven. Er zijn verschillende kolven. Als je een kolf gaat kopen adviseren wij in ieder geval een elektrische kolf. Een werkgever is verplicht om tijd en ruimte voor borstvoeding of kolven te maken, dus dat moet geen reden zijn om met borstvoeding te stoppen, behalve als je het niet ziet zitten om op je werk te gaan kolven. Er zijn diverse cursussen vanuit borstvoedingsorganisaties, zie: www.borstvoedingnatuurlijk.nl of www.borstvoeding.nl.

Voeding van de baby 1

Flesvoeding

Indien je kiest voor flesvoeding is hypo-allergene flesvoeding de beste voeding, met name als er allergieën en/of eczeem in de familie voorkomt. Ook dit is je eigen keuze. Er zijn een aantal merken flesvoeding, flessen en spenen. Vraag tijdens de zwangerschap naar ons advies voor jouw persoonlijke situatie. Zorg in ieder geval dat er een pak voeding en een flesje in huis is.

Het eerste flesje wordt kort na de bevalling gegeven en dat is meestal 10 ml. De hoeveelheid hangt af van het gewicht en van het aantal dagen dat je baby oud is. De voeding wordt samen met ons en de kraamverzorgster opgebouwd met meestal 10 ml per dag. Er wordt opgehoogd tot maximaal 100 ml flesvoeding per keer in het kraambed en daarna helpt het consultatiebureau je verder met het opbouwen.