Beladvies

Zoals eerder aangegeven weten we niet hoe de bevalling zich aandient. Als je 36 weken zwanger bent zullen we tijdens de controle uitleggen wanneer je moet bellen en krijg je deze informatie ook op papier mee. Het is dan ook handig dat jullie bij de controle van 36 weken samen naar het spreekuur komen.

De bevalling kan beginnen met weeën of met het breken van de vliezen. Hieronder staat het beladvies dat geldt vanaf 37 weken zwangerschap. Indien dit voor die tijd gebeurt, moet je altijd contact opnemen met de praktijk of het spoednummer.

Weeën

Weeën zijn pijnlijke harde buiken die toenemen in kracht en frequentie. Belangrijk is dat de weeën heel regelmatig komen en allemaal even sterk zijn. Als je zwanger bent van jullie eerste kindje is het goed om de verloskundige te gaan bellen als alle weeën gedurende ongeveer 2 uur regelmatig komen om de 3-5 minuten van begin van de wee tot begin van de volgende wee.
Ben je nog géén 37 weken zwanger of wel eens eerder heel vlot bevallen, dan moet je de verloskundige natuurlijk eerder bellen.

Bij ongerustheid kun je natuurlijk altijd bellen.

Gebroken vliezen

Wanneer de vliezen breken, merk je dat meestal direct. Indien het vruchtwater helder is en het hoofdje bij de laatste controle goed was ingedaald, mag je de verloskundige overdag direct bellen. ’s Nachts mag je afwachten tot de volgende ochtend. Belangrijk is dat het vruchtwater helder is en het hoofdje goed is ingedaald bij het breken van de vliezen. Zo niet, dan dien je direct de verloskundige te waarschuwen (dus ook ’s nachts).

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de bevalling is normaal. Is er echter veel, helderrood bloedverlies, dan moet je dit altijd aan de verloskundige melden. Bij helderrood bloedverlies of bloederig slijmverlies voor 37 weken moet je altijd de verloskundige waarschuwen.