Ben ik zwanger?

Zwangerschapstest

Als je zeker wilt weten dat je zwanger bent, kun je zelf een zwangerschapstest doen. Deze zijn te koop bij de drogist. Het merk maakt niet uit voor de nauwkeurigheid van de test. Zwangerschapstesten zijn betrouwbaar vanaf het moment dat je één dag overtijd bent. Het kan echter wel zijn dat de test eerst nog negatief is, maar dat je wel zwanger bent. Dit komt doordat de concentratie zwangerschapshormonen nog niet hoog genoeg is om de test positief te laten zijn. Herhaal de test een aantal dagen later nog eens.

Foliumzuur

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van foliumzuur tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap de kans op neurale buisdefecten (o.a. open ruggetje) verlaagt. Indien je deze nog niet bent gaan slikken voordat je zwanger werd, raden we je aan om hier direct mee te gaan beginnen zodra je weet dat je zwanger bent. Foliumzuur kun je zelf bij de drogist of apotheek kopen. De juiste hoeveelheid foliumzuur is ook toegevoegd aan zwangerschapsvitamines.

Moeders voor moeders

Ongeveer 1 op de 6 stellen krijgt te maken met verminderde vruchtbaarheid. Om de vruchtbaarheid te verhogen wordt vaak gebruik gemaakt van medicijnen die het hormoon ‘humaan Chorion Gonadotrofine’ (hCG) bevatten. Dit hormoon wordt ook wel het zwangerschapshormoon genoemd. In de eerste 4 maanden van je zwangerschap wordt dit hormoon in grote mate door de zwangere vrouw aangemaakt en voornamelijk via de urine uitgescheiden. Moeders voor Moeders zamelt de urine van zwangere vrouwen in, zodat hiermee medicijnen kunnen worden gemaakt die de eisprong stimuleren. Indien je deelneemt aan Moeders voor Moeders wordt je urine wekelijks opgehaald. Je kunt deelnemen van de 6e tot en met de 16e zwangerschapsweek. De aanmelding kan zodra je zwanger bent tot uiterlijk de 11e zwangerschapsweek via www.moedersvoormoeders.nl.