Echoscopie

In onze praktijk krijg je een aantal echo’s aangeboden tijdens de zwangerschap:

Vroege echo

Wij maken een vroege echo rond 7-8 weken om de zwangerschap te bevestigen en voor het eerst kennis te maken met jullie kindje. Deze echo kan vaak uitwendig gemaakt worden maar dat lukt niet altijd. Om goed beeld te krijgen is het soms nodig om een inwendige echo te maken. Dit is niet schadelijk en doet geen pijn.

Termijnecho

Deze echo maken we tussen 10 en 12 weken zwangerschap en wordt gemaakt door één van de echoscopisten in de praktijk. Met deze echo bevestigen of bepalen we hoe lang je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is. Wij vinden het belangrijk om dit nauwkeurig vast te stellen, zodat we later in de zwangerschap de groei van je kindje goed beoordelen.
Daarnaast wordt er bij deze echo nogmaals gekeken naar het volgende:
– of er sprake is van een intacte zwangerschap
– of er hartactie aanwezig is
– of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap

13-weken echo

Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Jullie mogen zelf kiezen of jullie gebruik willen maken van deze echo. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20-weken echo om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien. De echo vindt plaats tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap en is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie.


Wetenschappelijke studie: Je kunt de 13-weken echo alleen laten uitvoeren als je meedoet aan de wetenschappelijke studie en toestemming geeft voor het gebruik van je gegevens. Deze gegevens worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van de 13 wekenecho. Het vroeg in de zwangerschap ontdekken van lichamelijke afwijkingen kan een voordeel zijn. Maar het kan ook leiden tot meer onrust en onzekerheid. Verder wordt in kaart gebracht hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren. Als de resultaten bekend zijn, besluit het ministerie van VWS of ook deze echo wordt aangeboden als reguliere screening tijdens de zwangerschap. De studie duurt tot en met 2024.

_MG_9698

20-weken echo

Deze echo wordt ook wel het Structureel Echoscopisch Onderzoek genoemd. De beste termijn voor deze echo is rond de 20-22 weken.

Hoofddoel van deze echo is onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt uitgebreid gekeken naar de aanleg en ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

De 20-weken echo is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen worden gezien op de echo. De echo brengt geen risico’s met zich mee voor moeder en kind.

Een folder over de 20-weken echo kunt u in verschillende talen downloaden door hier te klikken.

Liggingsecho

Ongeveer een maand voor de uitgerekende datum zal de verloskundige tijdens een vervolgcontrole de ligging van je kindje controleren door middel van een echo.

Groeiecho

Alleen op indicatie zullen wij groeiecho’s maken. Zo kunnen er tijdens de zwangerschap redenen zijn of ontstaan om de groei van de baby te meten met een echo.

Geslachtsbepaling is geen reden om een echo aan te vragen. Hiervoor kunt je eventueel een pretecho laten maken bij een pretechobureau. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening.