Veelgestelde vragen

Mag ik sporten tijdens de zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je gewoon doorgaan met sporten. Sporten waarbij er een grote kans bestaat op vallen, stompen in je buik of lichamelijk contact worden echter afgeraden. Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Als je na het sporten last krijgt van harde buiken is het een teken dat je rustiger aan moet gaan doen.

Mag ik naar de sauna?

Een saunabezoek tot 14 weken zwangerschap wordt afgeraden. Er zijn aanwijzingen dat een hoge temperatuur bij de moeder meer kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen met zich meebrengt. Als je voorheen gewend bent om naar de sauna te gaan is een saunabezoek na de 14 weken geen probleem aangezien je lichaam al gewend is aan de temperatuursveranderingen. Luister wel naar je lichaam en blijf niet te lang in de cabine. Ook is het extra belangrijk tussen de saunagangen door zorgvuldig af te koelen.

Mag ik zonnen of onder de zonnebank?

Door hormonen reageren bepaalde delen van je gezicht sterker op zonnestralen (of de zonnebank) en kan het zogenaamde zwangerschapsmasker ontstaan. Dit geeft een verkleuring in je gezicht die vaak lange tijd aanwezig blijft. Smeer je dus goed in met een hoge beschermingsfactor, en ga niet te vaak en te lang onder de zonnebank of in de zon.

Bedrijfsfotografie Verloskunde IJsselmonde - Sachin Fotografie Rotterdam-11

Is het veilig om te vliegen tijdens de zwangerschap?

Het is geen probleem om te vliegen tijdens je zwangerschap. Over het algemeen worden zwangeren tot 32 weken geaccepteerd op de vlucht indien de zwangerschap zonder complicaties is verlopen. Vliegen is altijd op eigen risico en de verschillende maatschappijen houden andere regels aan. Vraag dus altijd na tot wanneer je nog mag vliegen bij het reisbureau of de maatschappij. We raden je altijd aan om een uitdraai van je zwangerschapscontroles mee te nemen alsmede een zwangerschapsverklaring.