Plaats van bevalling

Je kunt bij ons kiezen voor een thuisbevalling, een bevalling in het kraamhotel of poliklinisch in het ziekenhuis. Het is belangrijk dat je bevalt op een plaats waar jullie je veilig voelen. Want als jij je veilig voelt tijdens de bevalling kun je beter ontspannen en door deze ontspanning verloopt de ontsluiting vaak beter. Sommige vrouwen kunnen zich beter ontspannen in hun eigen omgeving waarbij je gebruik kunt maken van je eigen slaapkamer en badkamer. Thuis bevallen is veilig en de verloskundige heeft alle benodigde instrumenten, inclusief noodkoffer met zuurstof, altijd bij zich.

Andere vrouwen vinden het een prettiger idee om in het ziekenhuis te bevallen, zodat je direct op de juiste plek bent mochten er zich complicaties voordoen. Hierbij moet vermeld worden dat de gynaecoloog ’s nachts vaak niet in het ziekenhuis is en dus van huis moet komen. Overdag is hij/zij soms ook bezig op een andere afdeling. De tijd die we nodig hebben om bij complicaties vanuit huis naar het ziekenhuis te gaan kan dus even lang zijn als de tijd die de gynaecoloog nodig heeft om naar het ziekenhuis te komen.

Thuisbevalling

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij een thuisbevalling:
De plaats waar je in huis bevalt moet goed bereikbaar zijn indien je tijdens de bevalling snel vervoerd moet worden naar het ziekenhuis. Een hele steile of een wenteltrap in huis die gebruikt moet worden bij vervoer is bijvoorbeeld niet handig. Het is belangrijk dat er een toegang is tot de verdieping met een raam vanaf de straat. Indien dit allemaal niet het geval is en je wilt thuis bevallen kun je er natuurlijk altijd voor zorgen dat er een 1-persoonsbed staat in de woonkamer.
Het bed moet verhoogd worden tot een hoogte van minimaal 70 cm. Dit kun je doen door klossen onder je bed te plaatsen maar het is ook mogelijk om je bed te verhogen met bierkratten. De aanwezigheid van een ondersteek is wenselijk. Klossen en po (ondersteek) kunnen geleend worden bij de Vegro Thuiszorgwinkel op de zorgboulevard van het Maasstad Ziekenhuis, tel 0800-288 7766

Moeder en Kind Centrum Ikazia

In het Ikazia ziekenhuis hebben we als eerstelijns verloskundigen onze “eigen” afdeling met geboortesuites. Hier beval je onder begeleiding van ons met assistentie van een kraamverzorgster van het ziekenhuis. Op iedere verloskamer is een douche en een bad aanwezig waar je in kunt ontspannen. Het Ikazia beschikt over één kamer met een bevalbad waarin je daadwerkelijk kunt bevallen. Na de bevalling verblijf je op je eigen geboortesuite waar je partner ook kan blijven slapen.
Mocht de bevalling toch anders lopen dan verwacht en we de hulp van de gynaecoloog nodig hebben dan wordt je verplaatst naar de afdeling van de gynaecologen waar je ook je eigen geboortesuite krijgt.
Je kunt je hier aanmelden voor het Moeder en Kind Centrum Ikazia.

Geboortehuis Maas

Indien je bevalt in Geboortehuis Maas dan beval je in het Maasstad Ziekenhuis onder begeleiding van ons en met assistentie van een kraamverzorgster van het Geboortehotel. Op iedere verloskamer is een douche aanwezig en een aantal verloskamers hebben een bad in de badkamer die gebruikt mag worden voor de ontspanning tijdens de weeën maar waar je niet in kunt bevallen.
Er is wel een bad waarin je kunt bevallen. Dit is een opblaasbaar bevalbad dat in de verloskamer op de daarvoor veilige en aangewezen plaats opgezet wordt.
In het bad wordt een persoonlijke (binnen)hoes geplaatst voor de hygiëne en binnen een uur is het bad helemaal gevuld.
Het opblaasbaar bad is eigendom van het Maasstad Ziekenhuis. U koopt alleen het disposable (wegwerp) bevallingspakket met alle benodigdheden. U betaalt dit pakket met een pinbetaling op het Verloscentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Let op: contante betaling is niet mogelijk!
Het bevallingspakket wordt geopend als u heeft betaald. Het betaalde bedrag kan niet worden terugegeven. Ook niet als u uiteindelijk weinig of geen gebruik maakt van het bad.
Het pakket bestaat uit een handleiding, aanvoer- en afvoerslang, een afvoerpomp en een hoes voor in het bad. De hoes, afvoerpomp en -slang zijn voor eenmalig gebruik. De kosten zijn € 90,-.

Na de bevalling wordt je verplaatst naar het Geboortehotel (advies indien je in de avond of nacht bent bevallen) of ga je naar huis.
Mocht de bevalling toch anders lopen dan verwacht en we de hulp van de gynaecoloog nodig hebben dan blijf je op dezelfde verloskamer en komt de gynaecoloog naar jou toe. Afhankelijk van de situatie wordt je na de bevalling verplaatst naar het Geboortehotel of naar de afdeling.
Je kunt je hier aanmelden voor geboortehuis Maas.

Medische bevalling

Wanneer er zich tijdens de zwangerschap of bevalling complicaties voordoen, kan het noodzakelijk zijn dat de verloskundige de zorg overdraagt aan de gynaecoloog in het Maasstad of in het Ikazia. De gynaecoloog zal dan verder zorg dragen voor een goede zwangerschap en/of bevalling