Leefwijze

Roken

Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor je ongeboren kind. De schadelijke producten van roken passeren de placenta en kunnen zorgen voor: een lager geboorte gewicht, een slechtere conditie van de baby, verhoogde kans op vroeggeboorte en het vroegtijdig loslaten van de placenta. Na de geboorte is er een verhoogde kans op wiegendood, problemen met de borstvoeding en luchtweginfecties. Ook al rook je zelf niet, door meeroken komen dezelfde schadelijke stoffen in je lichaam en bij je kind. Het beste is om te stoppen met roken voor de zwangerschap maar in ieder geval aan het begin van de zwangerschap en vraag anderen om buiten te roken. Als het stoppen met roken lastig voor je is, vraag dan hulp hierbij. Hiervoor kun je altijd contact opnemen met Stivoro.

Alcohol

Als je tijdens je zwangerschap alcohol drinkt, komt dit via de placenta bij je baby waardoor het promillage net zo hoog is als bij jou. De ontwikkeling van de lever is nog niet voltooid waardoor deze de alcohol niet kan afbreken. Het komt in het vruchtwater waarna de baby het weer inslikt. Alcoholgebruik in de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, een doodgeboren kind en vroeggeboorte. Hiernaast kan het blijvende hersenschade aanrichten bij je baby als slaapproblemen, hyperactiviteit, leerstoornissen, lichamelijke en verstandelijke handicap. Er is geen veilige hoeveelheid alcohol voor de zwangerschap, het advies is daarom om in de zwangerschap absoluut geen alcohol te gebruiken.

Drugs

Drugsgebruik tijdens de zwangerschap kan de groei en ontwikkeling van je baby ernstig verstoren. Het vergroot de kans op een lichamelijke en verstandelijke handicap, loslating van de placenta, groeivertraging, vroeggeboorte en leerachterstand. Als je voor of in de zwangerschap drugs hebt gebruikt vragen we je dit aan ons te melden. We kunnen dan nagaan of er vervolgonderzoek nodig is.

Medicijnen

De eerste 12 weken van je zwangerschap worden alle organen aangelegd. De placenta beschermt je baby tegen schadelijke effecten van medicijnen, maar verschillende medicijnen passeren de placenta wel. Het gebruik van verschillende medicijnen in de zwangerschap kan de ontwikkeling van je baby verstoren en zorgen voor aangeboren afwijkingen. Meld altijd aan je huisarts en de apotheek dat je zwanger bent en aan de verloskundige welke medicijnen je gebruikt. Zij en wij kunnen je vertellen of je bepaalde medicijnen veilig kunt gebruiken.

Kattenbak en tuinieren

In kattenuitwerpselen kan toxoplasmose voorkomen. Tijdens de zwangerschap dient de kattenbak dan ook door iemand anders of met handschoenen verschoond te worden. Aangezien katten buiten in de tuin vaak hun behoefte doen raden we je aan om bij het werken in de tuin altijd handschoenen te dragen om de kans op besmetting te verkleinen.