Pijnbestrijding

Pijnbestrijding tijdens de bevalling is op verschillende manieren mogelijk.
Hierbij maken we een onderscheidt tussen niet-medicamenteuze en medicamenteuze vormen van pijnbestrijding.

Niet medicamenteuze pijnbestrijding

  • Massage: vooral bij rugweeën kan massage verlichting geven. Hierbij wordt tijdens een wee druk uitgeoefend op de onderrug. Dit kan door je partner gedaan worden.
  • Warmte: warmte op de meest pijnlijke plekken tijdens de bevalling zorgt er vaak voor dat je je beter kunt ontspannen. Dit kan bijvoorbeeld met een kruik gedaan worden maar veel vrouwen hebben erg veel baat bij een warme douche of een warm bad.
  • Geboorte-TENS: hiermee worden 4 electroden op je onderrug geplaatst. Je geeft hierbij zelf kleine stroomstootjes af waardoor de pijnprikkels minder in je hersenen worden waargenomen. Je kunt de geboorte-TENS zelf huren of kopen.
  • Steriele waterinjecties: Steriele waterinjecties kan de pijn verlagen in de rug tijdens de bevalling. Het is een vorm van niet-medicamenteuze pijnbehandeling en heeft hierdoor geen extra monitoring nodig en kan dus ook thuis toegedient worden.
    Steriele waterinjecties worden net onder de huid geplaatst op 4 plekken in de onderrug waarbij 4×0,5ml water wordt geinjecteerd en het effect vrijwel direct is.
    Voordelen van steriele waterinjecties op een rij: is veilig en werkt goed tegen pijn in de onderrug, is bruikbaar in alle fasen van de baring, kan overal toegepast worden (ook thuis), behandeling is gemakkelijk en snel te geven, de zwangere kan vrij bewegen, heeft een snelle en bewezen werking voor 1 á 2 uur, heeft geen bijwerkingen voor moeder en kind, heeft geen invloed op voortgang baring en kan herhaald worden.
  • Medicamenteuze pijnbestrijding

    In het ziekenhuis zijn er verschillende vormen van medicamenteuze pijnbestrijding mogelijk. Voorafgaand aan de toediening hiervan wordt er altijd eerst een hartfilmpje van de baby gemaakt om de conditie te controleren:

  • Lachgas
    In het Ikazia ziekenhuis kun je gebruik maken van lachgas als pijnbehandeling. Dit is een mengsel van stikstof en zuurstof en zorgt ervoor dat je suffig wordt, de pijn minder ervaart en beter kunt ontspannen. Dit kan worden toegediend door de verloskundige tijdens het laatste gedeelte van de ontsluiting. Het middel wordt door een masker toegediend dat je op je gezicht moet houden. Om ervoor te zorgen dat de aanwezigen op de kamer geen effect ondervinden van het middel draag je ook een kinmasker om de uitgeademde lucht af te zuigen. Tijdens het persen wordt de toevoer van lachgas gestopt en is het snel weer uitgewerkt. De zuurstoftoevoer en het kinmasker blijft nog wel even op.
  • Pethidine: dit is een morfine-achtig middel die je middels een prik in je bovenbeen toegediend krijgt. Het zorgt ervoor dat de scherpe kanten van de weeën eraf gaan en je je beter kunt ontspannen (sommige vrouwen vallen zelfs in slaap). Het middel werkt 2-4 uur. Het nadeel van dit middel is dat je hier soms nog wat versuft van bent op het moment dat je gaat bevallen. Hiernaast gaat dit middel door de placenta en kan de baby hier soms ook iets suf van zijn als de bevalling erg snel gaat na toediening van dit middel. Je krijgt dit middel dan ook niet als de ontsluiting al te ver gevorderd is. Om de conditie van de baby goed te controleren voorafgaand aan het middel wordt door de gynaecoloog een CTG gedraaid en de ontsluiting gecontroleerd. Wij begeleiden hierbij gewoon de rest van je bevalling.
  • Epiduraal (ruggenprik): hierbij wordt een via een slangetje in je rug verdoving ingespoten waarmee de zenuwen tijdelijk worden uitgeschakeld. Als de ruggenprik goed geplaatst is voel je de weeën niet meer tot het einde van de bevalling wanneer de ruggenprik soms wordt uigezet. Het nadeel van de ruggenprik is dat er koorts kan ontstaan bij jou en bij de baby waardoor jullie beiden mogelijk langer in het ziekenhuis moeten blijven en antibiotica krijgen. Hiernaast krijg je in sommige gevallen last van enorme hoofdpijn. Met een ruggenprik begeleidt de gynaecoloog de rest van je bevalling.